Dashi alaplé készítése


A dashi a legtöbb leves-jellegű ételnek az alapja. Elkészítése egészen egyszerű, és pénztárcabarát, csak a szárított kombu (tengeri hínár) lapot kell megvenni hozzá. Érdemes egy nagy adagot készíteni és eltenni egy üvegben a hűtőben!


Recept

Hozzávalók
  • 1 15 cm-es kombu lap
  • 1,5 l víz

Elkészítés


A kombut vágjuk fel kisebb csíkokra és tegyük bele a hideg vízbe. Forraljuk fel, majd alacsony lángon főzzük 10 percig. Körülbelül 1,25 l dashi lesz belőle.


Megjegyzés: ázsiai élelmiszerboltokban lehet kapni instant por dashit is, amelyből körülbelül 1-2 teáskanállal kell 1 l forrásban levő vízben elkavarni. Ez mindössze időben hatékonyabb, ugyanis a dashi por jóval drágább mint a kombu lap.

Megjegyzések

  1. Kérdezni szeretném - mivel több helyen olvastam meg az aroma is erről árulkodik általában - hogy bonito nem kell hozzá? A választ előre is köszönöm, a mítosz már évek óta kísért!

    VálaszTörlés
  2. Sok receptet átnéztem, és tényleg van pár, ahol azt is írják hozzávalóként. Szerintem nyugodtan bele lehet tenni a bonito pelyhet is, de ha csak kombut használunk az sem probléma. Tény, hogy így olcsóbban jön ki... :)

    VálaszTörlés

Megjegyzés küldése