Együnk egy kis szobát!

Hát ez a nap is eljött! Befejeztem hosszú egyetemi pályafutásomat, és friss diplomásként vágok neki a nagybetűs ÉLETnek. (Na jó, remélhetőleg szeptemberben folytatódik a "suli",  csak most már doktori sulinak fogják hívni!) :)

Mindhárom záróvizsgámat sikeresen teljesítettem, hamarosan kezemben lesznek a diplomák. De addig is a legfontosabb, hogy most már több időm lesz kedvenc időtöltésemnek hódolni: a főzésnek!!! :) Remélem örömmel fogadjátok ti is, Kedves Olvasóim, hogy a blog bizony folytatódik a kis kényszer szünet után, és továbbra is elhozom nektek a távoli Japán ínycsiklandó finomságait!

Ma egy nagy kedvencemet (mily' meglepő, ugye?) fogom bemutatni, a sok finom japán tészták egyikét, a sobát (igen, úgy kell kiejteni, mint a mi "szoba" szavunkat, ezt sokszor nagyon viccesnek találják a magyarok!). A hajdinalisztből készült tésztát - amely nem csak nagyon de finom, de kimondottan egészséges is - elkészíthetjük otthon is, de egész olcsón hozzá lehet jutni a hazai ázsiai élelmiszerboltokban. Én is most az utóbbi mellett döntöttem, de legközelebb én fogom összegyúrni a tésztát is. Ma tehát a soba tészta kétféle fő elkészítési módja (hideg vagy meleg) közül olvashatjátok az egyiket, amikor finom meleg levesként kerül az asztalra.A levest magában is lehet enni, de én most a tempurával kiegészített változatát főztem meg, mert úgy még finomabb!!! :)





Recept

Hozzávalók:

A soba leveshez:

  • 5-6 dl dashi alaplé
  • 2 ek mirin
  • 1 ek szójaszósz
  • csipet cukor és só
  • soba tészta

A tempurához:

  • 3 dl jéghideg víz
  • 1 tojásfehérje
  • 1-2 ek liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 édesburgonya
  • 6-8 garnélarák
  • 10-15 dkg tengeri hal


Elkészítés

A leveshez forraljuk össze a dashit, a mirint, a szójaszószt, a cukrot és a sót. Amíg ez jól összefő, addig lobogó vízben 3-4 perc alatt készítsük el a tésztát. Ennek az a trükkje, hogy amikor al dente megfőtt, szűrjük le, tegyük folyó hideg víz alá, amíg teljesen kihűl, és majd amikor szervírozzuk, akkor újra megmelegítjük forró vízben.A leves és a tészta ezzel kész is.

A tempurához hűtsük le a vizet, én simán betettem a fagyasztóba kb. 10 percre a vizet és jéghideg lett. Adjuk hozzá a kissé habosra vert tojásfehérjét, majd annyi lisztet, amivel egy közepesen sűrű palacsintatésztát kapunk, kis sóval ízesítsük. Az édesburgonyát vágjuk fel fél cm-es karikákra, a garnélákat tisztítsuk meg, a halat vágjuk fel 4-5 cm-es csíkokra. A garnélákból érdemes nagyobbakat venni, mert könnyebb lesz kisütni. Kicsit drága, de csak 1-2 darabot kell számolni fejenként, mivel maga a tészta és a burgonya meg a hal együttesen nagyon laktatók. Kissé mindegyiket sózzuk meg, majd forrósítsunk fel egy nagyobb serpenyőben - a legjobb wokban - olajat. A lényeg, hogy nagyon forró legyen az olaj, így nem fog leragadni az aljára és nem jön le róla a folyós tészta. A ráknak elég 2-3 perc a sütésre, a burgonyának 4-5 perc, a halnak pedig a vastagságától függően kb. 3-4 perc kellhet. A lényeg, hogy szép világos színű maradjon kívül, ne barnuljon meg. A felesleges olajat papírtörlővel távolítsuk el.
 
Amikor felszolgáljuk először a soba tésztát tegyük bele a mély tálba, arra merjük rá a levest, és a tetejére kerüljön a tempura. Érdemes újhagymát és reszelt jégcsapretket is kínálni hozzá, ízben nagyon illenek a leveshez.

Jó étvágyat! :)

いただきます。

Megjegyzések