Az abszolút kedvenc: Sukiyaki

Tudom, majdnem minden receptbe beleírom, hogy a kedvencem, de tény, hogy nagyon sok kedvencem van a japán ételek között... :)

Viszont most az abszolút leg-leg-legkedvencebb ételem receptjét fogom leírni! :)

Sajnos kép nincs, de úgy is fogok nemsoká sukiyaki-parit rendezni, úgyhogy az ott készült képeket később posztolom!



Hozzávalók

  • szójaszósz
  • cukor
  • sake (vagy száraz fehér bor, sherry)
  • marhahús
  • tofu
  • gomba (shiitake, laska vagy aranytű)


Elkészítés

Maga a sukiyaki egy téli étel, főleg kisebb baráti társaságban szokták elkészíteni. Nagyon egyszerű a szószt összekeverni: egy rész szójaszósz, egy rész sake (vagy száraz fehér bor, esetleg sherry), egy rész cukor. Én kicsit édesebben szeretem, úgyhogy mindig több cukrot teszek bele. :)

Ez a sushihoz készített sukiyakis marhahús


Egy nagyobb alacsony lábasban kezdjük el forralni a keveréket. Ha már forr, akkor tegyük bele a marhahús szeleteket. E mellé sok mindent lehet még tenni: tofut, gombát, amiből a legjobb természetesen a shiitake, de a laskagomba is megteszi. Az aranytű gomba, vagy japánul enoki, viszont kihagyhatatlan ebből az ételből!!! Ázsiai élelmiszerboltokban konzerv formában kapható, kicsit borsos az ára, mert egy kis konzerv kerül kb. 500 forintba, de ezt tényleg ki kell próbálni!
A japánok tésztát is tesznek bele, én úgy tapasztaltam, hogy nagyon jó bele az üvegtészta, de ezúttal az egyes boltokban már 70 forintért is kapható instant tésztát használtam (persze csak a tésztát, az egyéb ízesítő porok, amúgy sem a legegészségesebbek). Ezeket a tésztákat érdemes először forró vízbe áztatni, és már felpuhult állapotban a levesbe tenni.

A sukiyaki-ban a legjobb dolog a nyers tojás. Ezt nem a levesbe kell tenni, hanem egy kis tálkába, jól felverjük a pálcikánkkal és mindent, amit kiszedünk a levesből először forgassuk meg jól a tojásban. Tudom, most sokan elfintorodtak arra a gondolatra, hogy nyers tojásba mártjuk az ételt, de elhihetitek kedves Olvasók, hogy bizony így a leges-legfinomabb ez az étel! Persze nem kötelező, de mindenkinek teljes szívvel tudom ajánlani, hogy legalább egyszer próbálja ki így is!


Természetesen Sukiyaki-partihoz kötelező a Quentin Tarantino szereplésével készített Sukiyaki Western Django c. film. Ha ez nem hozza meg valakinek az étvágyát egy kis sukiyaki-ra, akkor semmi sem!  :)

Megjegyzések