Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: február, 2014

Marhahús tataki, a japán roastbeef

Kép
Nemrégiben megvendégeltem pár kedves ismerőst, és többek között marhahúst készítettem nekik. A szép darab marhacombból (avagy, mint a piacon megtudtam hivatalos magyar nevén felsál) egy egyszerű és előre elkészíthető étket lehet kihozni, ami Japánban főleg partikon és egyéb összejöveteleken népszerű, mivel hidegen, vékonyra szelve tálalják, így idő-hatékony és még jól is néz ki egy állófogadáson. Recept Hozzávalók 1 nagy darab (kb. 1 kilós) marha felsál 3 ek szójaszósz 1 tk méz 1 tk mirin 1-2 gerezd fokhagyma 1 ek száraz fehérbor só, bors olaj a sütéshez zacskó az érleléshez Elkészítés A húst elvileg szép formára kell vágni, de ha valaki ezt nagyon macerásnak érzi, akkor persze ki lehet hagyni, azonban figyelni kell, hogy így is minden oldalon egyforma vastag kérget süssünk neki. Egy lábasban forraljuk össze a szójaszószt, a mézet, a mirint, a fehérbort és a fokhagymát. Én szeretem a fokhagymát, így én két gerezdet tettem bele. A húst sózzuk, borsoz

Hamburger a japán ízvilág jegyében

Kép
Minden ismerősöm tudja rólam, hogy oda - meg vissza :) - vagyok a hamburgerekért, nagy rajongója vagyok a hamburgeres blogoknak és ha tehetném, akkor minden héten kipróbálnék egy csomó helyet, ahol - a hírek szerint - finom burgert adnak. Én is sokat kísérleteztem már a jó hamburger elkészítésével itthon, volt, hogy a zsemlét is én sütöttem hozzá. Most a japán ízvilágot vittem bele a húson és a kroketten keresztül, illetve felhasználtam a curry idejéről megmaradt pácolt piros retket is. Összességében nagyon finom lett a hamburger, abszolút meg voltam elégedve a végeredménnyel! Recept Hozzávalók maradék édesburgonyás-marhahúsos krokett 20 dkg darált marhahús teriyaki szósz (Aldis) jégcsapretek fukujinzuke füstölt sajt  olaj zsemle bbq szósz és ketchup egyéb zöldségek, saláta ízlés szerint Elkészítés A jégcsapretekből egy-két centi vastag részt vágjunk fel nagyon apró kockákra (akár reszelni is lehet, az könnyebb). Öntsünk rá egy kevés teriyaki szószt, tegyük

Teishoku - újratöltve

Kép
Először is, köszöntök mindenkit a LÓ évében! :) Ma visszatérünk egy számomra kedves (és kimeríthetetlennek tűnő) témára. Egy jó teishoku összeállítása szerintem igencsak közel jár a művészethez. Japánban persze sok olyan talán hétköznapinak tűnő tevékenység van, amit ma már a művészet témakörébe sorolunk, vegyük csak a virágrendezést (ikebana 生け花 ) vagy a teaszertartást (sadó 茶道 ). Az ember azt gondolná, hogy pár virágot összekötni vagy egy teát - csúnya szóval élve - "megfőzni" ugyebár mindenki tud. A hangsúly persze nem azon van, hogy tudjuk-e, hanem hogy hogyan tudjuk. A japánok tényleg a művészet szintjére emelték a főzést. Sokszor a szemünket kápráztatóan szépen, mégis mérhetetlenül egyszerűen tálalt ételeket látva legszívesebben hozzá se nyúlnánk, nehogy megbontsuk a gyönyörű látványt. Mivel azonban ennivalóról beszélünk, személy szerint még mindig azt vallom, hogy elsődlegesen az íz legyen a középpontban, mert nézhet ki bármilyen jól egy étel, ha ehetetlenül

Curry nokorimono 2. - Curry-s kenyér

Kép
Íme hát a másik maradékfelhasználási tipp a curry-hez! Nekem sajnos nem úgy sikeredett, ahogy kellett volna, saját butaságomnak köszönhetően... Azért nem bátortalanodjunk el, érdemes kipróbálni, mert nagyon finom péksüti, és akár két nap is kiadós reggelink lehet belőle!    Recept Hozzávalók (8 darabhoz) maradék curry 250 gr kenyérliszt 20 gr cukor 20 gr vaj 1-2 ek alacsony zsírtartalmú tej 170 ml víz 3 gr szárított élesztő 1 tojás (kenéshez) egy csipet só pici olaj Elkészítés Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Kevés cukros langyos tejben kicsit felfuttatjuk az élesztőt. A kenyértésztához összegyúrjuk a megsózott lisztet, az élesztős-cukros tejet és a vizet. Dagasszuk egy darabig, majd hagyjuk egy félórát, negyven percet kelni, meleg helyen. A tésztát 8 részre osszuk és kb. 12 cm átmérőjű kis korongokat nyújtunk belőlük. Középre pakolunk egy-két teáskanálnyi curry-t (érdemes egy picit összevágni a húst, ezt már tapasztalatból mondom). Kicsit bekenhetj

Curry nokorimono 1. - Curry udon leves

Kép
Még úgy is, hogy több ember evett a curry-ből elég sok kimaradt amikor eljutottam arra a pontra, hogy már nem szeretnék többet enni belőle. De ételt ugye bár nem dobunk ki! Nézzük meg hát, hogyan lehet hasznos í tani a meg maradt curry-t!  Egy nagyon finom felhasználási módja a megmaradt curry-nek a meleg currys udon tészta leves. Ami a legjobb ebben a receptben, hogy végtelenül könnyű és egyszerű. Szerencsére az ázsiai boltokban egész olcsón lehet nem-szár í tott udon tésztához hozzájutni, ezért nekem például mindig van otthon egy-két adag. Recept Hozzávalók maradék curry 8 dl v í z 1 tk dashi levesalappor 2 ek szójaszósz 1 tk kemény í tő (v í zben feloldva) 1 szál újhagyma esetleg egy pici cukor Elkészítés Fogjuk a maradék curryt és körülbelül 3-4 nagykanállal át teszünk belőle egy kisebb lábasba. Hozzáöntjük a szójaszószt, a vizet és a levesport, majd az egészet felforraljuk. Tehetünk bele egy kis húst is, vagy tofut ha ahhoz van kedvünk, igazából ez is eg