Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2014

Leves, leves, leves...

Kép
Ma két leves recepttel kedveskedek nektek! Az egyik jellegzetes japán ízvilágot hoz, a másik inkább egy japános ragulevesre emlékeztet. Lesznek még hűvösebb napok, amikor elő lehet venni ezeket a gyors, semmilyen komoly technikai jártasságot nem igénylő recepteket. Recept Üvegtészta leves csirkével Hozzávalók 15 dkg darált csirke- vagy pulykahús 3 ek szójaszósz 1 tk mirin kb. 1 liter víz 1 kisebb fej hagyma apróra vágva 1 kis csomag üvegtészta kevés olaj Elkészítés Az apróra vágott hagymát üvegesre pirítjuk az olajon, majd hozzáadjuk pirulni a darált húst is. Ha kifehéredett a hús, beleöntjük a szójaszószt és a mirint, hagyjuk, hogy jól megpárolódjon a szószokban a hús. Kb. 5 perc párolódás után felöntjük a vízzel, és közepes lángon körülbelül 15 perc alatt készre főzzük. Amíg fő a leves az üvegtésztát rövid ideig (csak 1-2 percig) forró vízbe áztatjuk, hogy ne szívja fel a leves összes vizét. Végül ezt is hozzáadjuk a leveshez, hagyjuk 2-3

London style

Kép
Londonból jön egy amolyan japános-ázsiai poszt, amit 2 órája találtam ki! :) Recept Hozzávalók 20 dkg marhahús (vagy sertés) 6 kisebb krumpli  1 konzerv borsó  fél csomag kesudió  2-3 ek ketchup 5-6 ek édes chilli szósz  3 dl víz  0,5 dl whisky kevés olaj csipet só   yakisoba tészta  Elkészítés   Először megpároljuk kevés olajon a húst, majd hozzáadjuk a pici darabokra vágott krumplit és idővel a borsót is. Ha megfőtt a hús, megpárolódott kicsit a krumpli, akkor beletesszük a szószokat és a whisky-t. Felöntjük vízzel, hogy ne égjen le. Addig főzzük a ragut, amíg jó sűrű lesz. Ezalatt forró vízben áztatjuk  kicsit a tésztát, majd kiszedjük tányérok és rá szedjük a ragut, aztán már tálalhatjuk is! Jó étvágyat! :)

Oyakodon kicsit másképp

Ezt az ételt már elkészítettem egyszer még 2012-ben, lásd itt , de most egy másik receptet használtam a főzéshez. Ez kicsit könnyebb és egyszerűbb. De ugyanolyan finom... :) Recept Hozzávalók 1 kisebb csirkemell vagy 3 filézett csirke felső comb 2 tojás 2 ek szójaszósz 1-2 ek dashi 1 ek mirin 1-2 ek száraz fehérbor kevés cukor 1 nagy fej hagyma nagyobb csíkokra vágva 1-2 újhagyma kevés olaj főtt rizs Elkészítés Egy lábasban az olajon először kicsit pároljuk meg a hagymát, majd adjuk hozzá a falatnyi nagyságúra vágott csirkehúst. Kicsit sózhatjuk közben. Ha a hús átsült, akkor öntsük fel a szójaszósszal, a mirinnel, a dashival, a cukorral és a fehérborral. Hagyjuk, hogy kicsit párolódjon. Amikor eléggé átvette az ízeket a csirke, akkor bele lehet keverni a két tojást. Én rögtön a lábasba ütöttem fel a tojásokat, de fel lehet előtte verni egy kis tálban is. Addig kavargatjuk az egészet a lábasban, amíg a tojás félig megkeményedik. Ekkor a már előre megfőt

Itoshii étterem - all you can eat sushi és japán grill ételek

Kép
Februárban a Nyugati környékén sétálgatva vettem észre a táblát, amely egy új japán éttermet hirdetett. Nem is akármilyet! All you can eat sushi és japán grill ételek. Összefutott a nyál a számban... Mivel a nyitási akció 30% kedvezményt ígért a vacsora árából, hívtam is a barátnőimet, hogy ezt ki kell próbálnunk. Egy csütörtök este mentünk, amikor beléptünk csak egy asztal volt foglalt az igencsak tágas étteremben. Utánunk azonban jöttek egész sokan, emiatt mondjuk kicsit le is lassult az ételek érkezése, de nem volt nagy a várakozási idő. Nagyon tetszett nekünk, hogy nem pincérnél kell leadni a rendelést, hanem minden asztal kap egy saját tabletet, amiben képpel együtt fel van sorolva az összes rendelhető étel (az italokat külön kell megrendelni, mert azoknak az ára nincs benne az alapárban.) Egy főre 5 rendelés adható le egyszerre. Mi kihasználtuk az összeset és megpróbáltunk minél több dolgot megkóstolni. :) Először lassan kezdtünk egy kis miso leves, egy kis sült tofu.

Miso ramen leves házi tésztával

Kép
A ramen, ez a laktató, forró tészta leves, bár eredetileg Kínából származik, nagyon nagy népszerűségnek örvend Japánban. Régiónként változhatnak a feltétek vagy a leves ízesítése. Az én kedvencem a miso alappal készült leves, ezért most ezt mutatom be nektek. Amit érdemes még tudni, hogy ehhez a leveshez egy speciális friss tésztát használnak Japánban (ha jól emlékszem valamelyik ázsiai élelmiszerboltban kapható is, talán fagyasztva), ezért megpróbáltam azt is elkészíteni. A próbálkozás félsikert hozott, mert bár ízre finom lett a tészta, állagra kicsit elrontottam, de a tapasztalatokról a bejegyzés végén bővebben olvashattok. Recept Hozzávalók A tésztához: 43 dkg liszt (ez lehet kevert is, én most fehér lisztet használtam) 1 tojás + kb. 1 dl víz 1 ek olaj 1 tk só A leveshez: 2 ek szójaszósz kb másfél liter víz fél dl sake (én fehérbort használtam) 4 ek miso paszta 2 ek húsleves alap kevés só Feltétek: vaj kukorica babcsíra újhagyma Elkészítés

Home made olvadós csoki :)

Kép
A nama csokoládé 生チョコレート egy nagyon népszerű édesség Japánban, amelyhez hasonlót egyelőre Magyarországon még nem találtam. Kicsit pirulva vallom be, hogy az elmúlt négy évben, amióta hazajöttem egy hosszabb Japánban való tartózkodás után, kissé meg is feledkeztem a finomságról. De nemrégiben egy ismerősömtől kaptam pár darab Melty Kiss-t, ami az egyik legjobb csoki - szerény véleményem szerint - Japánban, így eszembe jutott, hogy milyen jó lenne, ha otthon is bármikor el lehetne készíteni. Most már ez nem álom többé... :) Recept Hozzávalók 1 dl habtejszín 20 dkg étcsokoládé (vagy egyéb fajta, ez szinte mindegy) 2 dkg margarin Elkészítés A tejszínt kezdjük el melegíteni, én vízgőz fölé helyezett tálban tettem ezt, hogy nehogy túl gyorsan melegedjen és felforrjon, mert az már nem jó. Amíg melegszik, vágjuk vagy törjük apró darabokra a csokit. A meleg tejszínbe forgassuk bele a csokidarabokat, amíg teljesen felolvadnak és a végén adjuk hozzá a vajat is. Ha