Chirashi zushi

Az egyik legkönnyebb fajta sushi, amihez nem kell semmilyen speciális szaktudás, vagy tekergetés, csak egy nagy tál, egy csomó sushi rizs meg bármilyen hozzávaló, amit szeretünk vagy a kamrában/hűtőben találunk! Nemrégiben tanultam egy újságból két nagyon jó trükköt, amitől még finomabb lesz a sushi. Ezeket megtudhatjátok az alábbi receptből! :)




Recept

Hozzávalók (4 főre)
  • 2 adag sushi rizs (360 ml japán rizsből)
  • 80 ml rizsecet
  • 3 és fél ek cukor
  • 1 nagyobb kombu lap
  • 15 dkg shiitake gomba
  • 15 dkg garnéla
  • 2 szál répa
  • 1 szál gobo (elhagyható)
  • 4 ek szójaszósz
  • 3 ek cukor
  • 1 és fél ek sake (száraz fehérbor)
  • 4 tojás
  • citromlé
  • olaj

Elkészítés
Először főzzük meg a rizst (recept itt). Amíg fő, addig készítsük el a sushi ecetet: egy lábasban keverjük össze a rizsecetet a cukorral, majd adjunk hozzá egy kombu lapot, amitől sokkal ízletesebb lesz. A rizst is, az ecetet is hagyjuk teljesen kihűlni, majd keverjük össze.
Egy kisebb lábosban 4 dl vízben kezdjük el főzni a nagyon vékony julienne-re vágott gobo gyökeret és répát, ha felforrt akkor pedig adjuk hozzá a shiitake gombafejeket is. Öntsük bele a szójaszószt, a cukrot és a sake-t is, majd ismét forraljuk fel. Hagyjuk ezt is kihűlni, majd keverjük a rizshez.
A tojásokat egy tálban verjük fel, sózzuk, majd egy kisebb serpenyőben hevítsünk olajat. Mivel most papírvékony tojásomlettet fogunk készíteni, ezért nagyon fontos, hogy kevés olaj legyen a serpenyőben, ha esetleg soknak találjuk, akkor egy szalvétával vagy konyhai papírtörlővel itassuk fel a felesleget. Öntsünk egy kevés tojást a serpenyőbe, terítsük szét, majd a serpenyőt fordítsuk vissza a tojásos tál fölé, hogy a felesleg, azonnal le nem tapadt mennyiség visszakerüljön. Így mindig csak annyi tojás marad a serpenyőben, ami vékony rétegben beteríti. Addig ismételjük ezt, amíg elfogy a tojás. Ha mindegyik megvan, akkor tegyük a tojás-lapokat egymásra, vágjuk el középen, majd tegyük egymásra a két halmot, majd ezeket egy nagyon éles késsel szeljük fel amilyen vékonyan csak tudjuk.
Egy tányérba, tálba tegyünk egy halmot a rizsből, annak tetejére mehet a pici citromos vízben párolt garnéla, majd a legvégén halmozzunk rá egy jó adagot a tojás-csíkokból és szórjuk meg szezámmaggal!


Megjegyzések