Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: június, 2015

Egy gyors és laktató udon leves

Kép
Hihetetlen, de ma kivételesen nincs meleg vagy majdnem száz százalékos páratartalom, szinte hűvös van. Úgyhogy szintén kivételesen júniusban meleg levest főztem! Egyszerű, gyors, szívet melengető, mindenkinek ajánlom! :) Recept Hozzávalók (2 főre) 4 szelet sonka (elhagyható) 2 adag udon tészta pár zöld-fűszer levél (én shiso-t használtam) 1 dl mentsuyu lé (recept itt ) 2 ek cukor 2 ek szójaszósz 1 ek rizsecet 2-3 dl víz   1 tojás 4 gerezd fokhagyma egészben só, szezámmag Elkészítés A leves alapanyagokat (mentsuyu, cukor, szójaszósz, rizsecet, fokhagyma, víz, csipet só) jól összefőzzük, egészen addig, amíg az egész gerezd fokhagymák teljesen átpuhulnak, kóstoljuk meg, és fűszerezzük még ha kell. Ekkor beletesszük a tésztát, 3-4 perc alatt azt is puhára főzzük, beleütjük az egész tojást, jól elkeverjük és 2 perc forralás után lekapcsoljuk a levest. Tálkába szedjük a tésztával és annyi lével, amennyi jólesik, a tetejére halmozhatunk sonkacsíkokat, megsz

A japán természet lágy ölén

Kép
Nemrégiben sikerült elég sok új, csodás helyre eljutnom, amelyek közül kettőt szeretnék ma bemutatni nektek. Az első a Kiotó prefektúra déli részén található Sekibutsu no michi, avagy Kőbuddha-út, egy kellemes séta a természetben, ahol régi, sziklákba faragott buddha szobrokkal találkozhatunk. A kiindulópontot és a célt is egy-egy buddhista templom jelzi, előbbi a Gansenji 岩船寺, utóbbi pedig a többek között a 9 meditáló Amida buddha szobráról híres Jóruriji 浄瑠璃寺 templom. A második hely, ahova sikerült eljutnom a Shiga prefektúrában található Biwa-tó nyugati partján található Shirahige szentély, amely a tóban elhelyezett piros torii kapujáról híres. A másik ugyanilyen kapu a még híresebb hiroshima-i Itsukushima szentélynél van, amit 12 éve látogattam és érintettem meg, ugyanis akkor visszahúzódott a tenger és be is sétálhattunk a kapuig. Japánt többek között a természeti szépségei miatt is szeretem, így több, a helyi állat- és növényvilágot megörökítő kép is helyet kapott a mos

Obento-ba finomságok 1

Kép
Mint már korábban láthattátok, olvashattátok, az obento nevű hidegen fogyasztott, speciálisan japán ebédbe szinte bármi mehet, ezerféle variációt lehet összeállítani. Most 3+1 receptet mutatok be nektek, amik mind jók köretként is fogyasztva vagy obento-ba téve. (A 4 fős megjelölés kisebb adagokra vonatkozik, egy-egy receptből nem lesz elég egy teljes köretnek, hanem például egy adag rizs mellé értendő!) Receptek Kukorica és hijiki shiroae   Hozzávalók (4 főre) fél kukorica konzerv 10 dkg hijiki (recept itt ) 1 tofu 2 ek szezámmag 4 tk cukor 1 ek tejföl (vagy joghurt) só Elkészítés Egy tálban összetörjük a tofut, majd hozzáadjuk a hijikit, a kukoricát, a szezámmagot és a cukrot, a tejfölt (vagy joghurtot), jól összekeverjük és végül kicsit megsózzuk. Lefedjük és a hűtőben 1 óra alatt hagyjuk, hogy az ízek jól összeérjenek. Ananász és édesburgonya chilis vajban Hozzávalók (4 főre) 1 kisebb édesburgonya (kb 30 dkg) 1 kisebb konzerv anan

Hamburg, de nem a város

Kép
Már több olyan posztot megosztottam, amiben a japán hamburger hús volt. Míg a hamburgert hambágá-nak, addig a húst magában hambágu-nak hívják japánul, amely lényegében a hamburg szó japános kiejtéssel. Most két új variációt mutatok be, az egyik a tofuval, a másik a sütőtökkel készült verzió. Receptek Tofuburger Hozzávalók 1 csomag tofu 10 dkg darált hús 1 kisebb fej hagyma só, bors olaj Elkészítés A tofut tekerjük egy konyharuhába és 10 percig hagyjuk állni egy nehezék (pl. konzerv vagy tányérok) alatt. Egy tálban törjük össze villával és keverjük hozzá az apróra vágott hagymát és a darált húst (pl. csirkehúst), sózzuk, borsozzuk. Formáljunk nedves kézzel kis golyókat, majd lapítsuk szét őket a tenyerünkkel hamburgerhús formára. Kevés olajat hevítsünk egy serpenyőben, majd süssük a tofuburgerek mindkét oldalát szép barnára. Körettel (pl. sült krumplival) szósszal, vagy buciban is tálalhatjuk a tetején sajttal.   Megjegyzés: lehet beletenni egyéb fűszereke

Újabb hideg sómen tészta

Kép
Meleg, meleg, meleg... Szerencsére még ezt írom, bár már csak napok kérdése a monszun, vagyis az esős évszak (hónap) érkezése. Ilyenkor az 3-5 héten keresztül ömlő eső mellett egy "kellemes" 100 százalékos páratartalom uralkodik el Japánon. Nem a kedvenc időszakom, ilyenkor, ugyanúgy mint a nagy melegben, szintén csak hideg ételeket tudok megkívánni. Ma, a korábbi két recept után, ismét egy ízletes és egészséges, ugyanakkor nagyon gyorsan elkészíthető hideg sómen tészta ételt mutatok be, ezúttal tonhallal és kukoricával. Recept Hozzávalók (2 főre) 2 adag sómen szárított tészta 1 nagy konzerv tonhal fél konzerv kukorica 2 ek majonéz 1 ek mentsuyu ( recept a poszt végén, de elhagyható) 1 tk cukor fél tk citromlé 3 shiso levél (elhagyható) 1-2 ek szezámolaj szezámmag só, bors Elkészítés A tésztát főzzük meg, lobogó vízben kb 3-5 perc alatt puhára fő, majd hűtsük ki teljesen, akár jeges vízbe is lehet tenni. A tonhalat csepegtessük le. E

Kínai édes-ecetes sertés húsgolyók

Kép
Picike kitérő a k í nai konyha világába! Elsőre talán bonyolultnak és hosszúnak tűnhet a receptje ennek az isteni édes-ecetes sertésnek, de megéri elkész í teni! A vegetáriánusok kész í thetik tofuval vagy csak a zöldségekkel is. Recept Hozzávalók (2 főre) 15 dkg sertés darált hús 1 nagy zöld kaliforniai paprika 1 szál sárgarépa  15 dkg gomba fél fej hagyma ・1 ek étkezési kemény í tő ・1 tk sake ・1 tk szezámolaj ・kevés só fél dl v í z 1,5 ek rizsecet 1,5 ek ketchup 1 ek cukor fél 2k szójaszósz 1 tk húsleves alaplé 1 tk sake 1 tk étkezési kemény í tő Elkészités A darált húst keverjük el az olaj kivételével a ・jelölt hozzávalókkal és formázzunk kis golyókat. A szezámolajon süssük ki a golyókat, majd tegyük őket félre. A paprikát, a répát, a gombát és a hagymát vágjuk nagyobb falatnyi darabokra és szintén kevés szezámolajon pároljuk őket addig, am í g mind megpuhulnak (először a hagymát, majd a répát, paprikát és végül a gombát adjuk hozzá). Ha ez