Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2016

Vega dashi leves

Kép
Máris vége a márciusnak, egyben a tavasz is beköszöntött már, úgyhogy a telet egy utolsó finom, nagyon egyszerű, meleg levessel búcsúztatom. Az alap dashi leves nagyon egyszerű, és sokféle betéttel lehet készíteni: Japánban leginkább kagylóval és zöld növényekkel szeretik, de a gomba, a tofu, a jégcsapretek, vagy a garnéla rák is gyakori hozzávaló. Én most tofuval és shimeji gombával készítem. Recept Hozzávalók 1 tofu 1 adag gomba (kb. 20 dkg) kevés aprított snidling 1 adag (1 liter) kombu dashi (porból vagy kombuból) Elkészítés Először főzzük meg a dashi levet, amit vagy porból készítünk (arányok a dobozon), vagy egy korábbi posztban leírt recept alapján. Ezután mehet bele a kisebb kockákra vágott tofu és a gomba, ezekkel főzzük kb. 10 percig és már tálalhatjuk is. Megjegyzés: talán kicsit egyszerűnek találhatjuk a dashi izét, ami ugye nem túl erőteljes . E bben az esetben nyug odtan lehet beletenni 1-1 tk mirin t és szójaszószt is.

Negiyaki

Kép
Vagyis a hagymával készült okonomiyaki ! :) A recept szinte ugyanaz, csak a káposzta helyett újhagymát vágunk fel nagy mennyiségben. Ugyanúgy mehet bele bármi, a tetejére pedig majonéz, nori, katsuo bushi és okonomiyaki szósz (recept a fentebbi linken) dukál. Recept Hozzávalók egy csomag újhagyma 1 nagy (L) tojás kb. két-három ek liszt kb. 1-2 dl víz só, bors 1-2 ek majonéz szószhoz hozzávalók (lásd a linken)  nori por katsuo bushi halpehely Elkészítés A hagymákat vágjuk fel nagyon vékonyra, tegyük egy tálba, üssük rá a tojás, és adjunk hozzá annyi lisztet , vizet, amiből egy jó sűrű palacsintatészta jellegű massza lesz. Sózzuk, borsozzuk. Ekkor mehetnek bele a feltétek, ami lehet darált hús, apróra vágott hal, bacon, sonka, szalámi, kolbász, esetleg kukorica, edamame bab, stb. Én most hijiki-vel készítettem, amit előtte beáztattam, majd szokásosan cukorral, mirin-nel és szójaszósszal puhára pároltam, tehát már alapvetően egy kellemes ízt adott a negiyaki-nak