Ecetes marhahús uborkás burgonyasalátával

A marhahús egy igen kedvelt étel Japánban. A boltban és a hentesnél általában előre felvágva, csomagolva lehet megvenni, sokszor papírvékonyra szeletelve. Ezek a húsok leginkább az olyan ételekhez vannak előkészítve, mint a shabu-shabu (forró vízben áztatott hús), vagy a sukiyaki (lásd itt). De mindenféle egyéb módon is el lehet készíteni a marhahúst. Ma egy almaecetes, szójás verziót mutatok be, hozzá pedig a rizs mellé (vagy csak magában) uborkás burgonyasalátát készítettem.

Receptek

Ecetes marha
Hozzávalók
  • 340 gr marhahús
  • 4 ek almaecet
  • 2 ek cukor
  • 2 ek szójaszósz
  • 1 dkg reszelt gyömbér
  • 2 ek keményítő
  • 1 ek szezámolaj
  • 1 ek szezámmag
  • 1 dkg metélőhagyma vagy újhagyma vékonyra aprítva

Elkészítés
A marhahúst vékony vagy falatnyi szeletekre vágjuk fel és a keményítőbe beleforgatjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a szezámolajat és hirtelen megpirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a szószhoz valókat: az almaecetet, a cukrot, a szójaszószt és a gyömbért és közepes lángon pároljuk tovább. Ha a leve besűrűsödött akkor elzárjuk alatta a gázt, belekeverjük a szezámmagot, tányérra tesszük és aprított metélőhagymával vagy újhagymával megszórjuk. Főtt rizzsel és/vagy burgonyasalátával tálaljuk.

Uborkás burgonyasaláta
Hozzávalók
  • 5 nagyobb burgonya
  • Fél kígyóuborka
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek tejföl
  • Egy kevés szárított bazsalikom
  • Só, bors

Elkészítés
A burgonyákat meghámozzuk, kisebb darabokra vágjuk és sós vízben puhára főzzük. Az uborkát szeletelő segítségével vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, félretesszük. Ha kihűlt a burgonya, akkor kicsit megtörjük (akár egy kevés vajat is bele lehet keverni), összekeverjük a majonézzel, tejföllel, hozzáadjuk a lecsöpögtetett uborkaszeleteket, a bazsalikomot, és sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

Megjegyzések