Itt a tavasz, csináljunk obento-s pikniket!

Megint itt a tavasz, a szívemnek legkedvesebb évszak (ha már tavaszi gyerek vagyok)! :) Most hétvégén lesz az idei évi hanami a Füvészkertben, így gondoltam pár recepttel bővítem az obento-s receptek sorát! Imádok apróságokból cuki hideg ebédeket összeállítani, odafigyelve, hogy milyen ízek és színek vannak összhangban. Jó esetben sikerül, néha nem, de az sem gond, csak gyakorolni és gyakorolni kell, nem szabad feladni! :)


Receptek

Cukkinibe és baconbe tekert mini-virsli

Hozzávalók

  • 10 db minivirsli
  • 10 szál bacon szalonna
  • 1 közepes cukkini
  • 3 ek szójaszósz
  • 2 ek cukor
  • 1 ek chili szósz
  • 1 ek mirin
Elkészítés
A meghámozott cukkiniből a hámozóval vékony szeleteket vágunk le. A mini virsliket először a cukkinivel, majd egy-egy szelet baconnel körbetekerjük, amilyen szorosan tudjuk (a cukkini törhet kicsit), úgy, hogy a két végük kint maradjon. A végekbe kereszteket vagdosunk késsel. Nagyon kevés olajon addig sütjük egy serpenyőben a virsliket, amíg kinyílik a bevágott végük, ekkor hozzáadjuk a szójaszószt, a cukrot, a chili szószt és a mirint. Addig sütjük, amíg a szósz sűrűre redukálódik. Az obento-ba félbevágjuk a virsliket és beállítgatjuk. Tehetünk mellé/rá majonézt is.


Nori lapos tojásomlett (rántotta)

Hozzávalók

  • 3 tojás
  • 1 nori lap
  • 1 ek cukor
  • kevés olaj
Elkészítés
A tojásokat feltörjük, felverjük, bele tesszük a cukrot, kicsit megsózzuk. Egy kisebb serpenyőben kevés olajat hevítünk, majd beleöntjük a tojás egyharmadát. félig megsütjük, majd amikor még folyós a teteje ráfektetjük a kisebb darabokra vágott nori lap egy részét, és megpróbáljuk feltekerni (nekem sajnos leragadt). Ha sikerült tekerni, akkor feltoljuk a serpenyő oldalára és aláöntjük a következő harmadot, és így tovább, amíg van tojás. Végül egy darab sütőpapírba tekerjük és hagyjuk kihűlni.
Nekem viszont annyira leragadt valamiért most a tojás, hogy végül egyszerűen összekevertem az egészet és rántottát csináltam belőle. :) Így is nagyon finom volt. A végén megszórhatjuk szezámmaggal is.


Gyömbéres uborka tsukemono

Hozzávalók

  • fél kigyóuborka
  • 1-2 cm-es hámozott gyömbér darab
  • 2 ek rizsecet
  • 1,5 ek cukor
Elkészítés
A kigyóuborkát szeletelővel vagy egy éles késsel vékony szeletekre vágjuk, besózzuk, amjd 10 perc után kinyomkodjuk a felesleges vizet belőle. Egy kisebb, lezárható műanyag dobozban, mikróban összemelegítjük a rizsecetet, az apró csíkokra vágott gyömbért és a cukrot, amíg teljesen felolvad a cukor. Ekkor beletesszük a sózott, kinyomkodott uborkaszeleteket, lezárjuk. Hagyjuk teljesen kihűlni lezártan, majd tegyük be 1-2 órára a hűtőbe, hogy jól összeérjenek az ízek! Ennek a tetejét is meg lehet szórni kevés szezámmaggal, ha szeretnénk.


Megjegyzések