Tonhalas spárga saláta, avagy éljen a tavasz

Egyik kedvenc zöldségem a spárga, és bár nagyon rövid ideig kapható (és akkor sem a legolcsóbb), nem tudom megállni, hogy ne vegyek, ne egyek! :)
Ebben az évben a szokásos párolt, sült, baconbe tekert verzió mellett kipróbáltam egy hidegen-melegen fogyasztható japános verziót is!


Recept

Hozzávalók
  • 1 tonhal konzerv (saját levében)
  • 1 csomag spárga
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2-3 ek majonéz
  • 1 tk édes vagy pikáns mustár
  • fél tk szezámmag
  • fél tk szezámolaj
  • só, bors, cukor, citromlé

Elkészítés
A spárgákról letörjük az aljukon a fás végeket, megmossuk, majd sós-cukros-citromleves hideg vízben elkezdjük főzni úgy, hogy a fejük legyen kifelé a lábasból. A pasta főzésnél használt al dente-re kell főzni, vagyis, hogy még kicsit roppanjon, amikor beleharapunk. Kb. 10-15 percig főzzük összesen. Amíg fő a spárga, addig öntsük le a tonhal levét, és egy tálban keverjük össze a majonézzel és a mustárral, kicsit, borsozzuk. A hagymát tisztítsuk meg és vágjuk fel nagyon vékony félkörívekre, majd jó alaposan sózzuk be, tegyük félre 10 percre. Ha megpuhult a hagyma, akkor hozzákeverhetjük a majonézes tonhalhoz. Ha megfőtt a spárga, vegyük ki egy fogóval a lábasból, egy deszkán vágjuk fel falatnyi darabokra (kb. 2 cm hosszúságúra), és keverjük ezt is a tonhalhoz. Hagyjuk kihűlni, majd tegyük be a hűtőbe legalább félórára, hogy álljon és az ízek összeírjenek. Tálaláskor hintsük meg szezámolajjal és szórjuk meg egy kevés szezámmaggal.

Megjegyzések