Bejegyzések

Bejegyzések megjelenítése ebből a hónapból: március, 2017

Sukiyaki wokban

Kép
A még-mindig-kedvenc sukiyakit általában télen fogyasztják a japánok, mivel nabe ételként készítik, ami azt jelenti, hogy többen körbeülnek egy melegített (kerámia) tálat és abban főzik meg az asztal közepén a leveses ételt. Mivel a sukiyaki hagyományosan marhahússal készül, ezért nem az olcsóbb ételek kategóriájába tartozik, azonban ízvilága miatt érdemes kipróbálni. Magyarországon nehezebb megoldani a "körbeülünk egy rezsót az asztalon" helyzetet, ezért most megmutatom az egyszerűen elkészíthető sukiyaki-t! Recept Hozzávalók (3-4 adaghoz) 40 dkg marhahús 2 adag udon tészta 4 szál újhagyma 40 dkg gomba 1 üveg babcsíra (vagy konzerv) 6-7 ek szójaszósz 6-7 ek sake (száraz fehérbor) 5-6 ek cukor kevés olaj 1 tojás/fő Elkészítés A marhahúst, a gombát és az újhagymát vékony, falatnyi csíkokra vágjuk, a babcsírát lecsöpögtetjük. Egy wokban (vagy nagyobb serpenyőben) kevés olajat hevítünk, amin elkezdjük pirítani a húst, Ha minden

Ecetes marhahús uborkás burgonyasalátával

Kép
A marhahús egy igen kedvelt étel Japánban. A boltban és a hentesnél általában előre felvágva, csomagolva lehet megvenni, sokszor papírvékonyra szeletelve. Ezek a húsok leginkább az olyan ételekhez vannak előkészítve, mint a shabu-shabu (forró vízben áztatott hús), vagy a sukiyaki ( lásd itt ). De mindenféle egyéb módon is el lehet készíteni a marhahúst. Ma egy almaecetes, szójás verziót mutatok be, hozzá pedig a rizs mellé (vagy csak magában) uborkás burgonyasalátát készítettem. Receptek Ecetes marha Hozzávalók 340 gr marhahús 4 ek almaecet 2 ek cukor 2 ek szójaszósz 1 dkg reszelt gyömbér 2 ek keményítő 1 ek szezámolaj 1 ek szezámmag 1 dkg metélőhagyma vagy újhagyma vékonyra aprítva Elkészítés A marhahúst vékony vagy falatnyi szeletekre vágjuk fel és a keményítőbe beleforgatjuk. Egy serpenyőben felhevítjük a szezámolajat és hirtelen megpirítjuk benne a húst. Hozzáadjuk a szószhoz valókat: az almaecetet, a cukrot, a szójaszószt és a gyömbért és közepes