Hideg üvegtészta saláta kínai szószban

Legutóbbi nyári japán utam során az egyik kedvencemmé vált az olcsó, hideg tészta, amit szupermarketekben lehetett venni. Az előre megfőzött tésztának volt egy kínai szószos változata, ami kimondottan finom volt. Gyorsan utána is néztem a szósz alapanyagainak, és rájöttem, hogy a szezámolaj és az ecet adja a jellegzetes ízét. Most pedig nektek is megmutatom, hogy a nagy nyári melegben el tudjátok majd készíteni. Ha valaki nem akar addig várni, akkor melegen is lehet ám fogyasztani. Ebben az esetben érdemes több ízt adni neki és felönteni forró vízzel.



Hozzávalók (2 személyre)
  • 1 csomag üvegtészta
  • 30 dkg sertés lapocka
  • 30 dkg gomba (shiitake és/vagy laska)
  • negyed kígyóuborka
  • 2 ek szezámolaj
  • 2 ek édes chili szósz
  • szezámmag
  • *2 ek szójaszósz
  • *1,5 ek rizsecet
  • *1,5 ek cukor
  • *1 ek szezámolaj
Elkészítés
A rizstésztát beáztatjuk pár percre forró vízbe, majd lecsöpögtetjük, és ketté szedjük két tálba. Szezámolajon megpirítjuk a falatnyi darabokra vágott húst, majd hozzáadjuk a felaprított gombát is, édes chili szósszal ízesítjük. Egy kisebb tálban összekeverjük a *-gal jelölt szósz alapanyagokat. Ha a hús kicsit kihűlt, akkor a tésztára szedjük, rákanalazzuk a szószt, majd tálaláshoz adhatunk hozzá vékony csíkokra vágott uborkát, és megszórhatjuk pirított szezámmaggal is.



Megjegyzések