Ehómaki, az óriás sushi

Február 3. a setsubun a tavaszvárás és a rossz szellemek kiűzésének ünnepe Japánban. Ilyenkor oni (démon) maszkokba öltözött embereket dobálnak meg pirított szójababbal. Gasztronómiai szempontból pedig ekkor eszik az óriás tekert sushi-t, az ehómaki-t. A sushi neve azt jelenti, hogy a szerencsés irány tekercse, ugyanis a tizenkét állatövi csillagjegynek mindnek van egy szerencsés iránya. Jelenleg a kutya éve van, ennek az Északnyugat lesz az iránya, tehát a sushi-t Északnyugat felé nézve kell elfogyasztani. És hogy miért óriás az ehómaki? Leginkább azért, mert hagyományosan hét különféle étellel tömik meg, a hét japán szerencseistent szimbolizálva. Lássuk, hogy én ez évben mit töltöttem a sushi-ba! :)



Recept

Hozzávalók (2 tekercshez)
  • kb. 360 gr sushi rizs
  • 3 ek rizsecet
  • 1,5 ek cukor
  • fél dl víz
  • 2 szárított kombu lap
  • 2 nori lap
  • 10 dkg lazac filé
  • fél kígyóuborka

  • 3 tojás
  • 1,5 ek cukor
  • kevés olaj

  • kb. 125 gr főtt koktélrák
  • 2 ek majonéz
  • 1 ek édes chiliszósz
  • só, bors

  • 10 dkg gomba (shiitake a legjobb)
  • 1 ek szezámolaj (vagy szójaszósz)

  • 1 tonhal konzerv (saját levében)
  • 3 ek majonéz
  • só, bors

  • 3 cm gyömbér vékonyan felszeletelve
  • 4 ek rizsecet
  • 2 ek cukor
  • kb. 1 dl víz

Elkészítés
A rizst alaposan átmossuk, kb. két bögrényit kiszámolunk, majd felöntjük kicsivel kevesebb mint a kétszeresével, nem sózzuk, hanem az egyik kombu lapot tesszük mellé. Vigyázzunk, hogy főzés közben ne égjen le, néha kavarjuk meg a rizst. Amíg fő a rizs, készítsük el az ecetet hozzá! Egy kisebb szószos lábosban kezdjük el melegíteni a rizsecetet a cukorral, a vízzel és a kombu lappal.
Ha megfőtt a rizs, akkor tálcára helyezett sütőpapíron vékonyan kiterítjük, rácsöpögtetjük egy kanál hátoldlával a megfőtt ecetes levet, majd hagyjuk kihűlni. (Lehet legyezni is.)

Gyömbér: ezt korábban érdemes elkészíteni, hogy kicsit a hűtőben összeérjen. A gyömbért nagyon vékonyra szeleteljük. Mikróban megmelegítjük a többi hozzávalót (rizsecet, cukor, víz), és még melegen beletesszük a gyömbér szeleteket, lezárjuk, hagyjuk kihűlni, majd hűtőbe tesszük pár órára.

Tonhal: a konzervről leöntjük a levet, egy tálba borítjuk a halat és összekeverjük a majonézzel, sóval, borssal ízesítjük.

Koktélrák: a rákokat forró vízben pár percig pároljuk, majd összekeverjük egy tálban a majonézzel és az édes chiliszósszal, sóval ízesítjük.

Gomba: a gombafejeket megmossuk, vékony szeletekre vágjuk, amjd mikróban magas fokozaton egy percig pároljuk. Ha kivettük, akkor összekeverjük a szezámolajjal (vagy szójaszósszal) és megsózzuk.

Tojás omlett: a tojásokat a cukorral és kevés sóval felverjük, egy serpenyőt vékonyan beolajozunk és magas fokozaton két nagyon vékony omlettet sütünk. Lehet nagy a serpenyő, hogy minél vékonyabb és nagyobb legyen az omlett.

Lazac: a filét levágjuk a bőrről, kiszedjük az esetleges nagyobb szálkákat (csipesszel nagyon egyszerű), és vékony csíkokra vágjuk.

Uborka: a lazac csíkok méretével kb. egyező nagyságú csíkokat vágunk a kígyóuborkából.


Összeállítás
A sushi tekerőre ráhelyezzük a nori lapot. Arra megy vékonyan a rizs, amit jól nyomkodjunk bele, és terítse be a nori lap 3/4-ét. Erre fektetjük a tojás omlett lapot, arra pedig mehet minden más, de vigyázzunk, hogy semmiből ne legyen túl sok, mert annál nehezebb lesz összetekerni. Ha minden rajta van, akkor próbáljuk meg minél szorosabban feltekerni. Nem muszály levágni a sushi két végét, már lehet is fogyasztani! :)


Megjegyzések